WhatsApp Destek

900 TL ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA

Korunmasız Cinsel İlişkinin Zararları

Korunmasız cinsel ilişkinin zararları hakkında; Korunmasız yapılan sevişmeler, kısa ve uzun vadeli problemleri beraberinde getirebilir. Uzun vadede hayat kalitesini etkileyecek birçok hastalık, prezervatif kullanılmayan ilişkilerin sonucudur. Kısa süreli gerçekleşen ilişkilerde korunmanın önemli olmadığı düşünülse de bu doğru değildir. Kısa ve uzun süreli cinselliklerin yanı sıra evliliklerde de kondom kullanımı son derece önemlidir. Buna yalnızca hamilelik açısından bakılmamalı. Genel kanının aksine evli çiftlerde de cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve hastalıklar mümkündür.

Tek Partnerli İlişkilerde Cinsel Hastalıkların Oluşması Ne Kadar Mümkün?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, çok partnere sahip kişilerde daha riskli bir durumdur. Ancak bu, evli çiftlerin bu enfeksiyonlara karşı risk grubunda olmadığı anlamına gelmez. Farklı partnerlerle birlikte olmasanız da topluma açık tuvaletlerden enfeksiyon kapabilirsiniz. Erkek ya da kadının bu tip ortamlardan aldığı bir enfeksiyon, farkında olmasa da partnerine taşınabilir. Bu nedenle cinsel yoldan gelen enfeksiyonlardan korunabilmek adına kondom kullanımı gerekir. Bunun yanı sıra düzenli kontrollerden geçmek de bu tip risklerin daha büyük sorunlara yol açmasının önüne geçebilir. Ancak her koşulda korunma için en kolay ve etkili yollardan biri prezervatiflerdir.

Cinsellikte Kondom Kullanmanın Önemi

Prezervatif çeşitleri farklı işlevlere sahip olsa da temelde doğum kontrol sağlar. Bunun yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıkların artışı da kondom kullanımının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Yenilikçi ve çok yönlü kullanıma sahip prezervatifler, modern dünyanın en önemli korunma yöntemlerinden biridir. Kullanımının kolay olması ve cinsel organlardan geçen enfeksiyonlara karşı %99 oranda etki sağlaması, kondomun alıcısının daima yüksek olmasını sağlar. Özel malzemeler kullanılarak elde edilen kondomlar prezervatif hamile kalınır mı sorusunu da beraberinde getirir. Lateks alerjisi olmayan herkes, prezervatifi doğum kontrol yöntemi olarak güvenle kullanabilir. Ancak kondom, tüm doğum kontrol yöntemlerinde olduğu gibi %100 koruma garantisi vermez.

Korunmasız Cinsel İlişki Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Prezervatif ne işe yarar sorusunun belki de en net cevabı, “Korunmasız cinsel ilişkinin yol açtığı sorunlara karşı koruma sağlar.” olacaktır. Önlemi alınmayan cinsellik sonucu bir partnerde mevcut olan enfeksiyon, kolay ve hızlıca karşı tarafa geçebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bazı durumlarda etkisini hemen göstermeyebilir. Bu da kişilerin ciddi sağlık sorunlarına karşı riskini artırır. Korunmasız bir cinsel ilişkiyle birlikte geri çekme yönteminin istenmeyen gebeliğe karşı çözüm olmadığının da altını çizmek gerekir. Bilinçsiz ve korunmadan uzak cinsel ilişkiler ile birlikte şu cinsel hastalıklar görülebilir;

Trikomanas Vajiniti

Trichomonas vajiniti diğer bir adıyla vajinal enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların başında gelir. Sağlıklı bir kadında üreme sisteminin düzenli olarak salgı üretimi yaptığını biliyoruz. Bu salgı ise kokusuz ve şeffaf bir akıntıyla kendini gösterir. Ancak bu salgının bozulması durumunda vajinadan gelen akıntının bakteri ve parazitlerle birlikte bozulmuş renge ve kokuya sahip olduğu görülür. Mikroskobik parazitler tarafından ortaya çıkan bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda cinsel ilişki yaşanan erkekte boşalma sırasında yanma gibi sorunlar gözlenebilir.

Sifiliz (Frengi)

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bulunan sifiliz nedir sorusunu yanıtlayacağız. Sifiliz, 15 ve 16. yüzyıllarda Avrupa’da görülen ve insanların çok büyük bir bölümünün hayatına mâl olan bir hastalıktır. Sifilizin bir diğer bilinen adı frengidir. Söz konusu hastalıktan korunmanın en basit yolu ise vajinal ve anal seks sırasında mutlaka prezervatif kullanmaktır.

Klamidya

Klamidya ne demek sorusu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda yapılan araştırmaların büyük kısmını oluşturur. Bunun nedeni, ilgili hastalığın belirtilerinin hafif olması ve hızlıca fark edilmemesidir. Buna karşılık klamidyanın tedavisi, son derece kolaydır. Ancak fark edilmeyen klamidya, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Çok sık korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz ve alt karın ile rektum bölgenizde kramp hissediyorsanız sağlık kontrolünden geçmekte fayda olabilir.

AIDS (HIV)

Cinsel yolla ve kanla bulaşan HIV virüsü, bağışıklık yetmezliği sendromu olarak bilinir. Bağışıklık sistemini baskılayan ve neredeyse yok hâle getiren bu hastalık, bilhassa 1980’lerin başında ciddi insan kaybına neden olmuştur. AIDS belirtileri erkek ve kadınlar için aynı oranda risk taşıyan ciddi bir sorundur. Vajinal ve anal yollarda bulaşan bu hastalık, kan yoluyla da geçtiğinden korunmaya ekstra özen göstermek gerekir.

Gonore

Gonore nedir ve nasıl bulaşır gibi sorularınız için yazının devamını okuyabilirsiniz. Bilhassa 15 - 24 yaş aralığında ortaya çıkan gonore, bel soğukluğu olarak da bilinen bir enfeksiyon hastalığıdır. İdrar yolları, cinsel organlar, boğaz florası ve rektum, gonore sebebiyle yüksek oranda etkilenebilir. Oral, anal ve vajinal ilişki yoluyla bulaşabilen bel soğukluğu hastalığından en net korunma için prezervatif kullanımı gerekir.

Uçuk

Genital organlarda görülebilen uçuk, korunmasız bir cinsel ilişkinin en sık görülen sonuçlarındandır. Üstelik uçuğa neden olan virüs, kendini direkt olarak belli etmeyebilir. Deri ve mukoza üzerinde iltihaplı şişlikler oluşturan genital uçuk, bağışıklık sisteminin baskılandığı zamanlarda ortaya çıkabilir. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ve sağlığını tehdit eden bu sorunun kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

Kondilom (HPV)

Genital siğil olarak bilinen kondilom, kadın ve erkek fark etmeksizin korunmasız cinsel ilişkiye giren tüm bireylerde görülebilir. HPV isimli bir virüsün yol açtığı bu siğil, tıpkı uçukta olduğu gibi minik kabartılarla kendini gösterebilir. HPV tedavisi için bir aşı mevcuttur. Kondilom, Uçuk, AIDS, Gonore ve Frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini minimuma indirmek üzere kondom tavsiye ve çeşitlerini inceleyerek korunmaya başlayabilirsiniz.

27 Şub 2023 11:06

Diğer Yazılar

© 2020 Eczane Sağlık. Tüm hakları saklıdır.

kartlar
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.